
Verbinding & begeleiding
In de afgelopen jaren heb ik gewerkt aan verschillende competenties die essentieel zijn als communicatieprofessional.
Het beroepsniveauprofielen
(BNP)- model van Logeion
Logeion, beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals, heeft een model ontworpen aan de hand van zes kerncompetenties.
Deze competenties zijn belangrijk om het communicatievak kundig te kunnen uitvoeren.
Aan de hand van voorbeelden van beroepsproducten laat ik zien op welk van de zes niveaus ik me bevind per kerncompetentie.
Verbinding & begeleiding
-
Betekenis volgens Logeion
‘De communicatieprofessional brengt het netwerk binnen en rondom de organisatie in beeld en betrekt nieuwe netwerken bij de organisatie als dat nodig is. Hij helpt medewerkers om (organisatie)waarden te kunnen vertalen naar hun communicatief handelen om zo de communicatie-effectiviteit van medewerkers en teams te vergroten en de organisatie communicatiever te maken.’
-
Beroepsproduct
In 2017 liep ik stage tijdens de opleiding sociaal werk. Ik verrichtte hier jongeren- en buurtwerk voor stichting Dock in Amsterdam. Bij dit werk is het van belang om te weten wat er in de buurt speelt, wie er woont en wat er nodig is om bewoners met elkaar te verbinden en te helpen met kwesties die daar rondzingen. Daarom analyseerde ik iedere week wat er speelde in de buurt door met bewoners in gesprek te gaan en de buurtkrant in de gaten te houden.
Een van de thema’s die ik signaleerde in de buurt was eenzaamheid. Eenzaamheid onder zowel jongeren als ouderen. Daarom organiseerde ik kookworkshops voor jongeren uit de buurt. Ik creëerde de workshops van tevoren door geschikte activiteiten te bedenken. Ze konden hier nieuwe vrienden maken. En ook nog eens leren koken voor een grote groep. Win-win!
Ik begeleidde de groep jongeren tijdens de workshop. Na een aantal kookworkshops waren de jongeren klaargestoomd om hun kookkunsten te laten beproeven door de bewoners van een verzorgingstehuis in de buurt. De jongeren mochten daar gebruik maken van de grote professionele keuken en aten vervolgens samen hun gerecht met de ouderen. Hier ontstond een mooie verbinding tussen de jongeren en ouderen. De eenzaamheid verdween hiermee meer naar de achtergrond. Sommige jongeren vonden het zo leuk, dat ze daarna de ouderen bleven bezoeken. Dus het doel om deze groepen met elkaar te verbinden is gelukt!
-
Vaardigheden
Het organiseren van deze activiteit heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van vele vaardigheden die ook nuttig zijn in het communicatiewerkveld. Allereerst was zowel empathisch als onderzoekend vermogen onmisbaar om te onderzoeken wat er speelt in de buurt en om aan te voelen waar beide doelgroepen behoefte aan hadden.
Door eenzaamheid te signaleren, kon ik de twee doelgroepen met elkaar in contact brengen om zo verbinding te creëren. Vervolgens heb ik innovatiekracht ingezet om hier een oplossing op te verzinnen. Ik heb het concept bedacht en de vormgeving uitgewerkt, om vervolgens de groep te begeleiden tijdens de workshops waar tevens veel wendbaarheid voor nodig was. Dit was namelijk nodig omdat ik werkte met een groep tieners (daar gebeurt dynamisch gezien veel). En het bijschaven en aanpassen van het programma was daarom soms noodzakelijk.
Ook was samenwerking van belang. Ik begeleidde de groep met een andere buurtwerker. Een goede taakverdeling en duidelijke communicatie zorgde ervoor dat de workshops soepel verliepen.
Daarnaast werkte ik samen met het personeel van het verzorgingstehuis waarbij duidelijk afgestemd werd wat we van elkaar verlangden. Tot slot heb ik hier mijn reflectievermogen aangesterkt, door te leren en terug te blikken op de sterke en minder sterke momenten rondom de organisatie en het verloop van dit initiatief. Ik heb dus op vele vlakken geleerd wat het betekent om workshops te creëren en te faciliteren.
-
Competentieniveau
Aan de hand van het BNP-model zou ik zeggen dat ik niveau 4 beheers. Ik heb tijdens dit project vele vaardigheden verder ontwikkeld waarbij ook veel zelfstandigheid kwam kijken. Ook heb ik de workshops door middel van kritische reflectie bijgeschaafd naar de behoefte van de doelgroep. De groei die ik met dit project heb doorgemaakt, kan ik daarom goed inzetten tijdens mijn carrière als communicatieprofessional.